perjantai 9. lokakuuta 2015

መሰቀል - meskelEtiopiassa on hyvin paljon ortodokseja ja tämän takia pääsen tutustumaan myös heidän elämäänsä. Pari viikkoa sitten täällä juhlittiin Jeesuksen todellisen ristin löytymistä. Juhlan nimi on meskel, joka tarkoittaa ristiä.

Paikallisen legendan mukaan, Kuningatar Helena löysi Jeesuksen todellisen ristin. Hän näki ilmestyksen, jonka mukaan hänen täytyi sytyttää tuli ja tulesta tuleva savu johdattaa hänet ristin luo. Ja näin kävi. Se miksi etiopialaiset ortodoksit juhlivat juhlaa niin näyttävästi on se, että legendan mukaan pala rististä tuotiin Egyptistä Etiopiaan. (Wikipedia.)

Koska risti löydettiin kokkoa polttamalla, etiopialaiset juhlivat meskeliä mm sytyttämällä isoja tulia, joiden keskellä on risti. Kokko tehdään hyvin syttyvästä ja hyvin nopeasti palavista materiaaleista. Tosin meidän naapuruston kokkoon valeltiin sytytysainetta, joten kun ortodoksipappi sytytti sen, niin se oli yksi humaus kun risut ja heinät syttyivät.


Myös Mekane Yesus kirkoissa oli tuona päivänä ohjelmaa, mutta ilmeisesti ne olivat jonkinlaisia rukoushetkiä. Yksi opettajani sanoi, että heidän kirkossa oli rukoiltu yleisesti sellaisten ihmisten puolesta, jotka vielä eivät tunne Jeesusta ja todellisen  ristin todellista merkitystä.Pääsin meskelinä maistamaan uutta ruokalajia, kun oromolaiset (yksi etiopian heimo) naapurini pyysivät minua syömään. Ruoan nimi on anchote ja se tehdään perunankaltaisesta kasvista (ehkä, jos ymmärsin oikein), valkosipulista ja voista. Anchotea syödään juhlina oromolaisissa kodeissa. Voin suositella! Oli erittäin maukasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti