tiistai 5. huhtikuuta 2016

Kirjeitä Suomesta


Sain aivan upean kirjelähetyksen Suomesta! Lohilahden koulun 5-6 luokkalaiset olivat kirjoitelleet kirjeitä ja piirtäneet kuvia. Yhdessä kirjeessä oli kysymyksiä, joihin ajattelin vastata myös täällä blogin puolella!

      1.     Millaisia ihmisiä Etiopiassa elää?
Niin kuin kaikkialla maailmassa, Etiopiassakin asuu tosi erilaisia ihmisiä, ulkonäöltään, koulutukseltaan ja luonteeltaan. Minun ensivaikutelma ihmisistä on ollut hyvin positiivinen. Ihmiset ovat hyvin vieraanvaraisia ja ystävällisiä.

      2.     Onko Etiopia köyhä maa?
Etiopia on tilastollisesti yksi maailman köyhin maa. Toisaalta Etiopiassa on niitä, joilla on tosi paljon rahaa, mutta sitten täällä on äärimmäisessä köyhyydessä eläviä ihmisiä.

     3.     Millaista on asua siellä?
Minusta Etiopiassa on hyvä asua. Asun kivassa rivitalossa ja minulla on ihan samanlaiset elinolot kuin mitä olisi Suomessa, on sisävessa ja juokseva vesi. Täällä tosin on usein sähkökatkoja. Minulla on kotona aina paljon kynttilöitä ja otsalamppu kädenulottuvilla iltoja varten. Keittiöstä löytyy myös kaasuliesi, joten saan tehtyä ruokaakin vaikka sähköt menisivätkin.
Yksi eroavaisuus on myös asuinalueen vartijat. Täällä Etiopiassa on kyllä ihan turvallista, mutta turvallisuuteen on haluttu vielä erityisesti panostaa siten, että asuinalueella ja vielä erikseen rivitalolla on vahdit. He vahtivat, ettei kukaan kuulumaton pääse sinne.
Täällä myös kuuluu paljon erilaisia ääniä. Ortodoksikirkosta kuuluu päivittäin rukousta, muslimien moskeijoista kuuluu rukouskutsu, naapurista kuuluu kukon laulua ja välillä tieltä kuuluu aasin hirnunta.

Kotini

      4.     Onko Etiopiassa paljon kirkkoja?
On. Etiopialaisista n. 43% kuuluu ortodoksiseen kirkkoon ja sen tähden kirkkorakennuksia on tosi paljon. Ortodoksikirkkoja ei pelkästään näe, mutta ne myös kuulee. Joka päivä pappi laulaa Raamatusta tekstejä ja saarnaa ortodoksikirkoissa. Kirkoissa on kaiuttimet ulkona, joten koko naapurusto kuulee kirkonmenot. Erityisesti juhlapyhien aikaan saarnaaminen kestää useita tunteja ja joskus sitä kuulee läpi yön.

      5.     Milloin Etiopiassa juhlitaan?
Etiopiassa juhlitaan usein! Etiopian ortodoksit juhlivat tietysti samoja kirkollisia juhlia kuin me suomen kristitytkin, mutta heillä on myös lukematon määrä ihan omia juhlia. Jokainen ortodoksikirkko on nimetty pyhimyksen mukaan ja joka pyhimyksellä on joka kuukausi juhlapäivänsä.

Etiopialaisista n. 40 % on muslimeja, joten heillä on omat juhlansa. Yksi suuri muslimien juhla on  nimeltään Id al-Fitr. Sitä juhlitaan pitkän paaston päätteeksi ja tänä vuonna juhla sijoittuu heinäkuulle.
Syyskuussa Etiopian ortodoksit juhlivat Jeesuksen todellisen ristin löytymistä. Juhla-aattona poltetaan näyttäviä kokkoja.
      6.     Minkälaisia ruokia siellä on?
Täällä perusruoka on injera. Se on happamasta taikinasta tehty lettu. Sen kanssa syödään erilaisia kastikkeita ja muhennoksia. Suurin herkku täällä on doro-wotti. Doro on amharaa ja tarkoittaa kanaa. Doro-wotti on siis mausteista, punaista kanakastiketta. Se on tosi hyvää ja maukasta!


7.     Millaisia eläimiä siellä on?
Kaupungissa näkee paljon koiria, kissoja, lampaita, vuohia, lehmiä ja aaseja. Olen nähnyt myös paljon erilaisia lintuja ja pari kertaa maaseututiellä olen nähnyt paviaaneja, marakatteja ja kameleita. Sitten täällä on liskoja. Pihamaalla juoksentelee paljon meidän sisiliskon kaltaisia liskoja ja kerran olen nähnyt kameleontin.
 Sitten täällä on hyeenoita, Niitä en ole nähnyt mutta olen kuullut, niitä nimittäin asuu asuinalueemme joen rannassa.       8.     Onko villieläimistä haittaa tai vaaraa?
Vielä minulle ei ole ollut. Lähinnä vaaraa ja haittaa on ollut auton eteen hyppivistä kileistä ja lehmistä.

      9.     Millaisia vaatteita ihmiset käyttävät?
Suurin osa ihmisitä käyttää aika samanlaisia vaatteita kuin me Suomessa. Mutta täällä on myös yleistä käyttää valkoisesta puuvillakankaasta tehtyjä mekkoja ja huiveja. Varsinkin ortodoksinaiset käyttävät vaaleita huiveja kirkkoon mennessä.
Musliminaiset käyttävät huiveja peittääkseen hiuksensa ja osa musliminaisista käyttää kokokasvot peittävää burkhaa.
Ortodoksinaisia pukeutuneena valkoisiin huiveihin, netelloihin.

      10.     Onko Etiopiassa paljon kouluja?
On täällä paljon kouluja. Yli 40% väestöstä on 0-14-vuotiaita, joten koulujakin tarvitaan paljon. Täällä koulua käydään vuoroissa, on siis aamuvuoro ja iltapäivävuoro. Lapsia ja nuoria on niin paljon, etteivät ilman kouluvuoroporrastusta mahtuisi koululuokkiin.

      11.     Käyttävätkö lapset koulupukuja?
Suurimmassa osassa kouluja on koulupuvut. Kouluilla on oman väriset koulupuvut, joten täällä näkee tosi erinäköisiä koululaisia.

      12.     Mitä eri oppiaineita kouluissa opiskellaan?
Etiopiassa opiskellaan samanlaisia aineita kuin Suomessa. Tosin täällä ei ole uskonnonopetusta kouluissa.


      13.     Mitä sinun työhösi kuuluu?
Hyvä kysymys! Olen opiskellut tähän mennessä amharaa ja nyt vasta aloittelen varsinaista työtäni täällä Etiopiassa. Minun työni on olla neuvonantajana kummilapsiprojektissa. Meillä on kummilapsia 4 eri kaupungissa ja heitä on yhteensä 440. Projektin lapset ovat orpoja tai tulevat muuten hyvin köyhistä oloista. Ilman projektitukea heillä ei olisi taloudellisesti mahdollista mennä kouluun. Suomalaiset kummit lahjoittavat kuukausittain kummilapsille rahaa ja näillä rahoilla mahdollistamme 440 lapsen koulunkäynnin. Lapsille ostetaan tarvittavat tarvikkeet opiskelua varten. Heille tarjotaan myös terveydenhuoltoa ja monia muita opiskelua edistäviä asioita.
Teen etiopialaisten työntekijöiden kanssa töitä projektissa. Mietimme yhdessä miten voimme auttaa parhaalla mahdollisella tavalla näitä projektin lapsia ja nuoria.

      14.     Tykkäätkö työstäsi ja Etiopiasta?
Tykkään! Tykkään siitä, että saan olla auttamassa muita ihmisiä omilla lahjoillani. Tykkään myös Etiopiasta, koska täällä on tosi kivoja ihmisiä, ruoka on hyvää ja joka päivä on aurinkoa (jopa sadekauden aikana aurinko näyttäytyy joka päivä). On tosi  hienoa oppia uudesta maasta, kulttuurista ja kielestä uusia asioita!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti