maanantai 20. kesäkuuta 2016

Jos ei heilaa helluntaina...

Helluntaiterveiset! Täällä vietettiin sellaista eilen. 


Kun muuttaa uuteen maahan, joutuu monesti sellaisiin tilanteisiin, ettei tiedä miten niihin pitäisi suhtautua ja mikä olisi kulttuurillisesti oikea tapa hoitaa homma. Viime viikolla oli taas sellainen tilanne.

Eräs hyvin ystävällinen, ennestään tuttu, vanhempi mies soitti minulle. Hän halusi tavata ja jutella eräästä asiasta. Tässä kohtaa jo hälytyskelloni alkoivat helkkyä, mutta koska mies on erittäin luotettava, suosutuin tapaamiseen. Etiopialaiseen tapaan ensin vaihdoimme pitkän kaavan mukaan kuulumiset. Kyselimme toistemme voinnit, perheen voinnin, sairauksien paranemiset, työn sujumiset ja muut. Sitten tuli syvä hiljaisuus, jonka jälkeen herrasmies ilmoitti löytäneensä minulle aviomiehen. Hän oli rukoillut asiaa ja vihdoin tajunnut, että hänen sukulaispoikahan on minun ikäiseni. Me siis olemme samanikäisiä, molemmat olemme kristittyjä ja vapaita, joten tästä seuraa perfect mach, täydellinen pari! Kuulemma voisimme tavata, rukoilla yhdessä ja tämän jälkeen astella avioon!
Varsinkin suuremmissa kaupungeissa nuoret etsivät omat tyttö- ja poikaystävänsä, mutta ilmeisesti sukulaiset voivat hiukan tarjota helppiä tällaisille minunkaltaisilleni tapauksille…

Tarjouksen tehnyt mies teki ehdotuksen vilpittömästi ja hyvää hyvyyttään. En toki halua loukata häntä tällä kirjoituksellani. Tämä tilanne vain kuvastaa hyvin niitä hetkiä, kun koen itseni kulttuurillisesti kömpelöksi. Mitä tällaiseen tilanteeseen vastata, ettei ihan täysin loukkaa toista. Näihin emme saaneet valmennusta lähetyskurssilla!

Olin niin hämilläni tilanteesta, että lupasin miehelle palata asiaan, vaikka tiesin heti, ettei aviokauppoja syntyisi. Tapaamisen jälkeen konsultoin kokeneempia lähettejä, sain viisaita vastauksia ja luulen hoitaneeni homman ilman suurempia mokia! Tässä tilanteessa toimi suomalainen suoruus sekoitettuna etiopialaiseen kohteliaisuuteen!


Tällaista tällä kertaa! Ihanaa alkanutta viikkoa teille!

3 kommenttia:

 1. On nuo lähetin ongelmat aika moninaiset. Timolle vaan viestiä, että uusia sisältöjä lähetyskurssin lukujärjestykseen. Kiva saada sut kohta tänne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että tällaisesta kirjoitetaan. En ollenkaan menisi varmuuteen vilpittömyydestä, koska tuossa kulttuurissa veljekset hankkivat (tai yrittävät hankkia) toisilleen vaimoja. Mahtavaa Kerttu että teit rohkeasti oman pääsi mukaan ja valitset itse sinulle sopivan puolison.

   Poista
 2. Terkkuja Mikkelistä

  VastaaPoista