sunnuntai 24. tammikuuta 2016

ጥምቀት-Timket-Epifania-Loppiainen

Nyt on joulu laitettu täälläkin pakettiin. Keskiviikkona oli timket, eli loppiainen. Täällä ortodoksikirkko juhlii loppiaisena Jeesuksen kastetta. Timket on hyvin tärkeä juhla Etiopiassa ja se kerää kaduille miljoonia ihmisiä.

Menin tiistaina, timketin aattona, iltakuudelta kadulle tunnustelemaan timketin humua. Päivästä lähtien ihmiset olivat koristelleet ja pesseet katuja. Odotuksen pystyi aistimaan heti kadulle astuttaessa. Ihmisiä alkoi kerääntyä istumaan korttelimme kulmille ja kohta valtava ihmismassa tuli kulman takaa. Pian saapui myös teltantapainen kehikko, jonka sisällä kolme pappia kulki. Jossain heidän hallussaan oli liitonarkin kopio, joka sai ihmiset kumartamaan, huudahtelemaan, rukoilemaan. Pappien eteen rullattiin punaisia mattoja. Mattopojat rullasivat pappien perästä mattoa ja juoksivat rullatun maton kanssa levittämään sitä kulkueen eteen.

Kulkue meni lähijoen rantaan, jossa viettivät yön. Aamusta ihmiset saattoivat käydä joessa kastautumassa ja papit pirskottivat pyhää vettä ihmisten päälle. Tämän jälkeen papit palauttivat liitonarkin kopion takaisin kirkkoon.


En ihan ymmärtänytkaikkea mitä tapahtui, mutta ihmisten into juhlaa kohtaan oli jotain ihan käsittämätöntä! Timket on selvästi erittäin tärkeä juhla etiopialaisille ortodokseille.
1 kommentti:

  1. Muistuttaa tavallaan (mutta ei tietenkään juuri lainkaan) etäisesti jumalten ulkoilutusta, jota harrastavat Japaniassa. Jotain isoa rakennelmaa sielläkin kannettiin/työnneltiin pitkin katuja ja paljon oli porukkaa liikenteessä.

    Kiva, kun kirjoitit.

    VastaaPoista