maanantai 13. huhtikuuta 2015

Melkam Fasikal!

(Kirjoitettu sunnuntaina, mutta netin jumituksen vuoksi julkaistu vasta maanantaina.)
Lampaat teurastettiin ilmeisesti lauantaina, koska sunnuntaina nahat olivat jo myynnissä.

Hyvää pääsiäistä! Täällä pääsiäisjuhlinnat alkoivat jo eilen illalla. Kirkot täyttyivät ihmisistä ja ihmiset valvoivat pitkälle yöhön rukoillen ja kiittäen ylösnoussutta Kristusta! Kävimme eilen illalla haistelemassa paikallisten juhlintaa ortodoksikirkossa. Ihmiset olivat tulleet paikalle  ilta kahdeksaksi ja seremonia kesti kolmeen aamuyöhön. Naisille ja miehille oli eri puolet. Miehet olivat ringissä palvelusta toimittavan papin ympärillä. Papit vuoroin rukoilivat ja lukivat Raamattua. Naisten puolella naiset seisoivat, istuivat tai makoilivat lattialla. Aina välillä kaikki nousivat seisomaan ja yhtyivät aamen –huudoin papin sanoihin. Ilmaan tuli välillä huumaava tuoksu, kun pappi käveli miesten ja naisten puolella suitsukeastian kanssa. Kokemus oli miellyttävä ja ihmiset ottivat meidät lämmöllä vastaan kirkkoonsa. 

Turisti ja tuohus

Ortodoksikirkoissa on kaiuttimet ulkona, joten koko tienoo pystyy seuraamaan palvelusta läpi yön. Minun kotini lähellä kuuluu kolmesta eri kirkosta rukouslaulut. Vaikka tämän tapaiset äänet ovatkin vasta maahan tulleelle eksoottisia ja kiehtovia niin turvauduin korvatulppiin yöpuulle mennessä. 

Tänä aamuna suuntasin Siljasten kanssa Mekane Yesus kirkkoon. Siellä pääsimme nauttimaan ehtoollista.  Jumalanpalvelus oli hyvin kotoisan oloinen. Kaavakin oli melko samantapainen kuin meillä Suomessa luterilaisessa jumalanpalveluksessa. Tunnistin muutamia sanoja papin puheesta (kivi, vieressä, ylösnoussut, kiitos) ja yhdessä laulussa osasin laulaa ensimmäisen lauseen. 


Meidät oli kutsuttu jumalanpalveluksen jälkeen paikalliseen kotiin pääsiäisaterialle. Paikallinen juhlaruoka on dorowot, eli kanakastike, ja sitä saimmekin syödä mahan täydeltä.  Tarjolla oli myös muita lihakastikkeita. Täällä paastotaan ennen pääsiäistä ja pääsiäisaterialla syödään paljon lihaa. Minulle kerrottiin, että jotkut innostuvat paaston jälkeen syömään niin paljon, että saattavat jopa kuolla ylensyöntiin. Meidän pääsiäislounaan lopuksi nautimme kahvit. Näitä kahveja ei keitetty mokkamasterilla vaan vähän hartaammin. Kahvin keitto nimittäin aloitettiin paahtamalla kahvipavut…2 kommenttia:

 1. Hyvää lomaviikkoa sinulle. Mitä suomalainen vatsasi sanoi dorowotista?
  Mikkelissä kaikki hyvin samoinkuin hiihtäjillä Vuontispirtillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Vatsani tykkäsi kovasti ruoasta. Tänään meillä on Sekln vierastalon synttärijuhlat ja saan lisää hyvää paikallista ruokaa. Siunausta niin arkeen kuin juhlaankin!

   Poista