sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Munakello!
Monet arkiset asiat hoituvat täällä vähän erilailla kuin Suomessa. Yksi iso asia on vesihuolto. Täällä hanasta tulee kyllä vettä, mutta se on likaista. Hanavettä ei sellaisenaan voi käyttää edes hampaiden pesuun. Minulla on iso monen litran kattila, jolla keitän veden. Iso kattilallinen rupeaa kiehumaan noin neljänkymmenen minuutin lämpeämisen jälkeen. Sitten käännän munakellosta viisitoista minuuttia ja kiehuttelen vedestä pienet vieraat kuoliaaksi. Yön aikana vesi ehtii jäähtyä niin että saan kaadettua sen aamulla suodattimeen. Suodattimesta voi sitten käyttää vapaasti vettä juomiseen, ruoanlaittoon ja hampaiden pesuun.

Toinen mihin tarvitsen munakelloa on hedelmien liottaminen. Hedelmien pinnalla saattaa elää kaikenlaisia olioita, jotka aiheuttavat vähän isompiakin vatsanpuruja. Sen takia liotamme hedelmät kloritessa. Lasken tiskialtaaseen vettä ja lorautan hiukan kloritea sinne. Sitten hedelmät, kasvikset, juurekset ja kananmunat likoamaan sinne. Munakellosta muutama minuutti ja kun pärinä käy huuhtelen lilluneet ruoat suodatetulla vedellä. Aasiassa oleva lähettikaveri kertoi, että heidän perheessään käytetään kloriten sijasta etikkaa. Pitänee testata. Luulen että  tuo on hiukan terveellisempi vaihtoehto…

Maitojauhe, uusi tuttavuuteni. Täällä maitoa saa erilaisissa paketeissa ja erilaisista paikoista. Minulle kätevin ja ehkä terveellisin vaihtoehto kuitenkin maahantuotu maitojauhe. Olen nähnyt, että paikalliset ostavat maitoa kokispulloihin joistain kipsoista. Tämä on varmaan suoraan lehmästä lypsettyä tavaraa.  Luulen, että täällä olisi mahdollista saada jokin muukin matkakaveri kuin listeriabakteeri noista kiskamaidoista. Eräs jo Suomessa oleva lähetti kertoi, että oli tiedustellut kotiapulaiseltaan, mistä voi tietää keneltä torilta ostaa maito. Kotiapulainen oli kertonut, että pitää katsoa myyjän käsiä. Se myyjä jolla on puhtaimmat kädet myy parasta maitoa. Noh, joka tapauksessa, puhtaat tai likaiset kädet, niin olen päätynyt sekoittamaan maitojauheesta itselleni maidon. Se on oikein kelpotavaraa ja säilyykin pitkään!

Tällaisia pieniä arjenaskareita olen opetellut viime viikon! Ne ovat uutta arkeani, joka maistuu oikein hyvältä, maidolta ja makeaakin makeammalta banaanilta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti